2795043094 6973291760 Ε.Ο. Τρίπολης Ολυμπίας 418, Λαγκάδια Ακαρδία 22003 panagiotampetsa10@gmail.com
hero image

 
 
 
ΛΑΓΚΑΔΙΑΤα Λαγκάδια, το «κρεμαστό χωριό της Πελοποννήσου», όπως αποκαλείται από παλιά, είναι ένα φυσικό και αρχιτεκτονικό πέτρινο κομψοτέχνημα, κτισμένο σε απότομη πλαγιά-αντέρεισμα του Μαινάλου, μέσα σε πλούσια πράσινη βλάστηση με τρεχούμενα νερά, καρυδιές και πλατάνια, όπου νομίζει κανείς ότι κρέμεται πάνω από το άγριο φαράγγι που σχηματίζει ο ποταμός Τουθόα.

Το χωριό χωρίζεται στο κάτω μαχαλά που βρίσκεται σε μια κατάφυτη ρεματιά και στο πάνω μαχαλά που ξεχωρίζει για την γραφικότητα και την μοναδική του πανοραμική θέα που προσφέρει στον επισκέπτη.

 

 
 
 
 
 
 

Τα σπίτια, κτισμένα στην πλαγιά αμφιθεατρικά, κοιτάζουν την ρεματιά, με πολλά από αυτά να έχουν από τη μια πλευρά του δρόμου έναν όροφο ενώ από την άλλη τρεις.

Η κεντρική κρεμαστή πλατεία του χωριού με τα παραδοσιακά καφενεία και τα εστιατόρια, στέκει ακριβώς στο χείλος της ρεματιάς και πλαισιώνεται από αιωνόβια πλατάνια.

Από τη ρεματιά αυτή ξεκινά το απόκρημνο φαράγγι (το Λαγκαδιανό ρέμα), όπου κυλά το Λαγκαδιανό ποτάμι, του Τουθόα κατά τον Παυσανία, το οποίο διασχίζει ένα μεγάλο τμήμα της Γορτυνίας και ανάμεσα από δασωμένες πλαγιές καταλήγει στον ποταμό Λάδωνα.


 
 
 
 
 
Είναι η πατρίδα πολλών οπλαρχηγών και αγωνιστών του 1821 όπως των Δεληγιαννέων αλλά είναι και η πατρίδα προικισμένων Λαγκαδιανών μαστόρων και τεχνιτών της πέτρας, των μαστόρων που για γενιές άπλωσαν παντού τη φήμη τους, χτίζοντας σπίτια, εκκλησίες, γεφύρια και σχολεία σε ολόκληρη την Αρκαδία, την Πελοπόννησο, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η οδική πρόσβαση στην κωμόπολη γίνεται από την μία κατεύθυνση από την Τρίπολη (60χλμ.) και τη Βυτίνα (15χλμ.), και από την άλλη από την Αρχαία Ολυμπία.

 

 
 
 
Καλό Aντάμωμα!